Regler för TRF:s klubbtävlingar

• Du måste vara medlem i Tyresö Ryttarförening.
  • Om du är över 19 år och rider ponny tävlar du mot storhästar.
  • Ridlärarna bestämmer vilken klass du ska delta i.
  • Du får anmäla dig till samtliga tävlingar om du vill.
  • För att anmälan ska gälla måste den vara muntligt godkänd av din ridlärare. Är du under 18 år måste anmälan vara godkänt av målsman.
  • Du bör ta med dig en funktionär vid den tävling där du själv deltar alternatift själv hjälpa till som funktionär.
  • Får du förhinder, stryk dig från tävlingen. Skicka din strykning via e-post senast måndagen före tävlingsdagen. Får vi din strykning senare så skickar vi faktura på tävlingsavgiften.
  • Privatryttare får anmäla sig till samtliga tävlingar, dock max 2 klasser/häst per dag.
  • Anmäld ryttare betraktas som startanmäld.
  • Vid klubbmästerskap är lagträningsryttarna direktkvalificerade till sin gren och kategori. Därutöver kan personalen utse andra deltagare som anses lämpliga. Anmäl ditt intresse via mail.
  • Ansvarig personal har rätt att när som helst ändra på reglerna och bestämmelserna.
  • Om du åsidosätter regler leder det omedelbart till uteslutning.
  • Förbered dig på en lång dag. Ta med mat och dryck. Observera att det inte blir ngn matpaus utan man äter vid tillfälle.
  • Alla deltagare skall stanna kvar under hela tävlingen för att hjälpas åt att plocka undan efter.

Ridsportförbundets Tävlingsreglemente

Vid Tyresö Ryttarförenings klubbtävlingar gäller aktuellt Tävlingsreglemente från Svenska Ridsportförbundet i alla moment som rör säkerhet, handhavande av hästen samt uppträdande mot funktionärer, medtävlande osv. Tävlingsreglementet hämtar du här.

Hästar

• Hästarna delas ut i förväg av personalen och sätts upp med startlista i stallet under tävlingsdagen.
  • Instruktörerna har rätt att när som helst under tävlingen byta häst för ryttare.

Ryttarens utrustning

• Säkerhetsväst är obligatoriskt i hoppning för ryttare som är 18 år eller yngre. Säkerhetsväst rekommenderas för övriga.
  • Du får inte använda sporrar (undantag kan dock ske i samråd med instruktör).
  • Spö får användas under klubbtävling i samtliga klasser (ej KM i dressyr). Rådgör dock med ansvarig instruktör om det är lämpligt!
  • Ridskolan har ingen tävlingsutrustning såsom kavaj att låna ut.
  • Du behöver inte ha vita ridbyxor och kavaj, men vara prydligt klädd, hel och ren.
  • Kom ihåg att packa följande: hjälm, skor, shortchaps eller stövlar, matsäck/mellanmål, dryck. Gummisnoddar om du vill knoppa hästens man, men detta är ej nödvändigt.

Hästens utrustning

• Du använder hästens egen utrustning vid tävling. Dock ej hjälptyglar.
  • Du kan inte låna dressyrsadel men om sådan ingår i hästens ordinarie utrustning får du använda den.
  • Om hästen har benskydd ska dessa bäras vid hoppning och dressyr.
  • Du får gärna knoppa och fläta hästen. Kom ihåg att ta med dig gummisnoddar i packningen och att ta ur snoddarna efter tävlingen.
  • Rosetter och andra typer av utsmyckning är inte tillåtet.

Framridning

• För hoppning - Sitt upp på stallplan 2 och 2. Framskrittning sker inne på området runt dungen om ansvarig personal inte anger något annat. Antalet ekipage på framridningen ca 7 st.
  • För dressyr - Led hästen till kortsidan av ridhuset och sitt upp där. Antalet ekipage på framridningen ca 4 st så ta ut din häst när det är 5 ekipage före dig. Kontrollera att starttiderna hålls inne på banan innan du tar ut.
  • En ridlärare finns på plats och hjälper ridskoleekipagen att rida fram.
  • Av säkerhetsskäl får privatekipage, efter tillstånd av ridlärare, ha max en medhjälpare med sig in på framridningen. Detta på grund av säkerheten.
  • Vid hoppning sker endast framhoppning i trav. Ett språng i galopp får tas inne på banan. Privatekipage bestämmer själva.
  • Håll till höger vid möte.
  • Skrittar gör du innanför spåret. Se upp framför och bakom hindren.
  • Hoppa alltid hindren på framridningen åt samma håll.
  • Ropa ”hoppning” och vilket hinder du tänker hoppa så att de andra kan hålla sig undan.
  • Kom ihåg att pausa (skritta) din häst under framridningen så den inte blir för trött.

Startsignal

• Domaren ger oftast startsignal genom att säga ”Varsågod och rid” i högtalaren, men signalen kan även ges med visselpipa eller klocka.

Hoppning

• På banan får du hoppa fram på det hinder som speakern anger i högtalaren. Detta gäller alla klasser. Har du gått vidare till eventuell omhoppning får du en ny startsignal.

Dressyr

• Lämnar ekipaget banan (t.ex hoppar över staketet) blir du utesluten. Har du hamnat utanför banan, hoppa inte tillbaka genast utan vänta på att bli insläppt igen.
  • Domaren avgör om du kan fortsätta programmet utom tävlan.
Uppdaterad: 29 SEP 2017 10:15 Skribent: Webbkoordinator