Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Hagarna


Globus o Chiko CK11

Tyresö ridskola har flera hagar för de 55 hästar som står uppstallade på Fårdala gård. Hästarna är ute i hagen varje vardag mellan kl.08 och 13. På helgerna är det lite andra tider som gäller.

Varje hage har ett namn som är självklara begrepp för dem som jobbar och rider på ridskolan.

Skogshagen

Skogshagen är den största och där går de flesta ponnyerna. Marken i hagen är mycket kuperad med många bergknallar och endast mindre ytor med gräs. För hästar, som har en instinkt att äta under de flesta av dygnets timmar, blir då trädstammar en ersättning för gräset. Det gör att träden tyvärr ser rätt medtagna ut.

Glabohagen

Glabohagen är den näst största och den ligger närmast stallet. Den är uppdelad i en vallackhage och en stohage för att minska skaderisken. Där går de stora hästarna. I hagen rör sig alla hästarna fritt inom stängslen. Även vid in- och utsläpp, som sker mellan repavspärrningar, är hästarna lösa. Kom gärna ner och titta på insläppet som sker ca kl.13.00 på vardagar. Det är underhållande!

Småhagarna

Småhagarna är de mindre hagarna som ligger nära stallet och i trädgården. De är till för de hästar som är avställda och som behöver vila. Det finns tre små hagar och en utebox.

Lerhagen

Lerhagen är relativt stor och den hage som ligger längst bort från stallet. Det var i den hagen som alla lektionshästarna gick innan nya ridhuset byggdes. På den tiden var den ganska lerig och därav namnet. Numera går där fyra av ridlärarnas hästar, det växer gräs och marken är inte lerig längre, men namnet på hagen lever kvar.

"Nelson", My Hamilton och Don på rad 08 CT

På rad i en snöig "Lerhage"

Ridhushagen

Ridhushagen är den hagen som ligger längst bort på kortsidan av ridhuset. Den är jämn och belagd med sand. En ridlärarhäst går i den för tillfället, men den används även av utvalda ridskolehästar som behöver stå på sandunderlag.

Isoleringshagen

Isoleringshagen som ligger vid isoleringsstallet intill uteridbanan är också jämn och sandbelagd. Den används av hästar som står i isoleringsstallet eller hästar som behöver gå på sandunderlag.

Sommarbetet

På sommaren är alla ridskolehästar på sommarbete i minst fem veckor, vissa lite längre. Betet ligger på Erstaviks gård i Nacka, där vi också köper vårt hösilage. Det är så pass nära att vi kan skritta hästarna till betessläppet såväl som hem igen efter det välförtjänta lovet - en härlig aktivitet för våra medlemmar.

Utsläpp på sommarbetet!

Uppdaterad: 27 SEP 2017 21:15

Postadress:
Tyresö RF - Ridsport
Fårdala gård, Ridskolevägen 2
13530 Tyresö

Kontakt:
Tel: 087704260
E-post: info@tyresoryttarfor...

Se all info