Mer tid tillsammans med hästarna – bli skötare!

Gillar du att vara i stallet, att hjälpa till på olika sätt och att ta hand om föreningens hästar? Rider du på lägst nivå 0? Då är du rätt person att bli skötare!

Först går du den kostnadsfria Skötarkursen som vi anordnar varje termin. Vi sätter upp en affisch i stallet när det är dags för en ny kurs. Där får du lära dig grunderna i hästskötsel och vilka regler som gäller för en skötare. Bland annat tar vi upp de här punkterna:

• Skötsel av hästen
  • Hästens delar
  • Sadeln och dess delar
  • Tränset och dess delar
  • Persedelvård
  • Skötsel av box och spilta

Regler för skötare

Att vara skötare är ett viktigt och ansvarsfullt uppdrag. Föreningens hästar är förutsättningen för att vi ska kunna driva en attraktiv ridskola, samtidigt som de har ett stort ekonomiskt värde. Därför har vi en del regler för våra skötare:

• Du ska delta på skötarmöte de dagar du sköter.
  • Om du är borta mer än tre gånger i rad utan giltigt skäl blir du struken som skötare. Tråkigt är det, men vi måste ge andra engagerade ryttare chansen att bli skötare.
  • Om du har varit på plats och skött din häst men inte kunnat komma på ett skötarmöte för att bli avprickad, meddela oss detta på This is a mailto link. Då prickar vi av dig i efterhand.
  • Du ska också mejla oss om du är sjuk, ska resa bort eller har något annat giltigt skäl som hindrar dig från att sköta din häst. Sådan frånvaro är helt OK och medför inte att du riskerar att bli struken.
  • Du får byta sköthäst max en gång per termin.
  • Du får bli skötare på vilken häst du vill av de som är lediga, men du måste kunna nå upp till hästens manke.
  • Du får sköta hästen när du vill mellan kl 15 och fram till stängning, men tänk på att inte sköta hästen i samband med lektionerna (inkl. teoripassen) - för då är det ju den ridande eleven som ska lära sig att ta ansvar för hästen.

Så här sköter du din häst

En liten checklista kan vara bra att ha:

• Borsta och rykta hästen
  • Kratsa hovarna.
  • Gör rent i hästens krubba och vattenkopp.
  • Borsta av väggarna någon gång emellanåt.
  • Putsa hästens sadel, träns och eventuella strykkappor. Putsa även halsringen. Ta aldrig isär ett träns, endast personalen gör detta!
  • Om hästen står i en box måste du binda upp den i ringen som sitter i boxen innan du börjar skötseln.
Uppdaterad: 2017-09-27 20:46