Utrustning - Tyresö RF - Ridsport - IdrottOnline Klubb

Utrustning

Ridutrustningen behöver inte bli dyr

På vår anslagstavla i stallet hittar du nästan alltid annonser med Köp & Sälj. Du kan också hitta mycket utrustning på Blocket m.fl. sajter. Tänk på när du köper hjälm att den inte får ha utsatts för stötar, se nedan.

Hjälm

Godkänd hjälm är obligatorisk vid all ridning och ska även bäras i stallet av alla under 13 år. Barn kan låna en hjälm kostnadsfritt av ridskolan, vi rekommenderar dock att köpa en egen hjälm som är ordentligt utpassad. Tillverkarnas rekommendation är att kassera hjälmar som har råkat ut för smällar, då det inte syns utanpå om den spruckit inuti. En sprucken hjälm ger inte tillräckligt skydd.

Skor eller stövlar med klack

Vanliga stövlar eller skor duger bra; huvudsaken är att sulan har klack. Annars kan foten lättare glida för långt in i stigbyglarna, vilket ökar risken för att eleven fastnar. Av samma skäl bör du undvika sulor med väldigt grovt mönster eller andra typer av riktigt kraftiga skor, även om de har klack.

Säkerhetsväst/skyddsväst

Säkerhetsväst är inte obligatoriskt (annat än för juniorer som tävlar), men rekommenderat. Det är inte tillåtet att använda skyddsväst med luftkudde hos oss; skyddsfunktionen utlöses med en knall som riskerar att skrämma hästar i närheten och därmed skapa säkerhetsrisker för andra ryttare.Tänk på att skyddsvästen ska sitta bra, läs rekommendationerna från tillverkaren när du passar ut den. En för lång väst blir obekväm då den nedre delen slår emot sadeln. Köp aldrig en väst "att växa i", den gör då mer skada än nytta vid ett fall.

Ridbyxor

Vanliga långbyxor fungerar alldeles utmärkt, bara sömmarna är någorlunda släta. Sömmarna på särskilda ridbyxor är placerade på ett sätt så att ryttaren inte kan få skavsår.

För den som vill satsa på ett par ridbyxor så finns många modeller att välja på. De flesta brukar vara lite förstärkta antingen vid knäna och/eller vid sätet. Huvudsaken är att de sitter bekvämt och känns smidiga.

Övrigt

Handskar rekommenderas oavsett årstid för att skydda dina händer vid ridning och hästhantering. En tygel eller ett grimskaft som hastigt rycks ur händerna kan göra ont. Du behöver inte köpa speciella ridhandskar om du inte vill, men vanliga fingervantar kan kännas halkiga. Det finns fingervantar med lite "grip"-material för en billig penning i de flesta ridsportbutiker.

Ridspö finns att låna på ridskolan, men det kan vara bra att ha ett eget då antalet är begränsat.

Sätt upp långt hår när du rider och är i stallet, så att du inte kan fastna med det.

Använd gärna långärmat när du rider oavsett årstid, så minskar du risken för skrapsår om något händer. Tänk också på att tröjor eller jackor med luva utgör en säkerhetsrisk. Välj överdelar utan luva, med avtagbar luva eller så kan du vika in luvan för att inte riskera att fastna.

Uppdaterad: 18 OKT 2017 15:00