Mer tid tillsammans med hästarna – bli skötare!

Gillar du att vara i stallet, att hjälpa till på olika sätt och att ta hand om föreningens hästar? Då är du rätt person att bli skötare!

Kravet är att du först har gått Grundkurs på ridskolan. Därefter ska du gå den kostnadsfria Skötarkursen som vi anordnar varje termin. Där får du lära dig grunderna i hästskötsel och vilka regler som gäller för en skötare. Bland annat tar vi upp de här punkterna:

• Skötsel av hästen
  • Hästens delar
  • Sadeln och dess delar
  • Tränset och dess delar
  • Persedelvård
  • Skötsel av box och spilta

Regler för skötare

Att vara skötare är ett viktigt och ansvarsfullt uppdrag. Föreningens hästar är förutsättningen för att vi ska kunna driva en attraktiv ridskola, samtidigt som de har ett stort ekonomiskt värde. Därför har vi en del regler som vi förutsätter att du följer:

• Du ska delta på skötarmöte de dagar du sköter. Om du inte kan just den tiden ser du till att bli avprickad i pärmen av en ridlärare eller skriver upp dig på listan på anslagstavlan.
  • Du får byta sköthäst max en gång per termin.
  • Låter du bli att dyka upp på din skötdag vid upprepade tillfällen blir du av med din sköthäst.

Så här sköter du din häst

En liten checklista kan vara bra att ha:

• Borsta och rykta hästen
  • Kratsa hovarna.
  • Gör rent i hästens krubba och vattenkopp.
  • Borsta av väggarna någon gång emellanåt.
  • Putsa hästens sadel, träns och eventuella strykkappor. Putsa även halsringen. Ta aldrig isär ett träns!.
  • Om hästen står i en box måste du binda upp den i ringen som sitter i boxen innan du börjar skötseln.
Uppdaterad: 2017-02-09 09:52